Psychosomatische Fysiotherapie
Bij de Levensboom
Ben je vaak moe en wil je weer fit worden? Voel je je gespannen en opgejaagd en wil je meer rust vinden? Kun je niet meedoen door pijn of beperking en wil je weer volop in het leven staan? Wil je vrij kunnen bewegen met een goed gevoel van binnenuit? Vind een nieuw evenwicht met psychosomatische fysiotherapie!

Psychosomatische fysiotherapie
Een lichaamsgerichte therapie voor mensen met:
- Spannings- of stressklachten
- Hyperventilatieklachten en dysfunctionel ademhalingspatronen
- chronische pijn-of vermoeidheidsklachten
- Angst-en paniekaanvallen
- Depressieve klachten
- Burnout
- Slaapstoornissen
- Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten, (SOLK)
- Functioneel Neurologische Stoornissen (FNS)
Wat betekent psychosomatisch
Het woord geeft aan dat er zowel sprake is van een psychische (geestelijke) en een lichamelijke component in de klachten. Wanneer iets ‘psychosomatisch’ wordt genoemd, gaat het over de relatie tussen de lichaam en geest of “mind”.
Dagelijkse stress, pijn, grote levensgebeurtenissen, lichamelijke en psychische overbelasting hebben invloed op ons hele systeem. Door kennis van het menselijk lichaam, het zenuwstelsel, ontspanning en beweging toe te passen in mijn werk als fysiotherapeut en yoga-docent help ik lichaam en geest een nieuwe beweging te maken. Dat werkt!
Ik behandel de mens in zijn geheel vanuit een holistische visie. De behandeling is lichaamsgericht en maakt je via jouw verhaal en je lichaamstaal bewust van onbewuste patronen en bewegingen. Ik beweeg met je mee naar een beter evenwicht, herstel en nieuwe levensenergie!
Veel voorkomende klachten
Ieder mens is anders en verdient een optimale begeleiding met aandacht voor het persoonlijke verhaal. Toch zien we vaak bepaalde symptomen die vaak voorkomen bij deze complexe klachten:
Maak een afspraak
- 06-31384057
- levensboomfysioyoga@gmail.com
Belt u gerust voor informatie of het maken van een afspraak. Tijdens behandelingen of lessen wordt de telefoon niet beantwoord. U kunt een bericht achterlaten met uw telefoonnummer en ik bel u zo snel mogelijk terug. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier om eenvoudig een afspraak te maken.
Lestijden & Locaties
zie ook agenda en contact
-
Dinsdag 8:00 - 17:00
'de Blauwe Dijk' in Middelburg -
Vrijdag 8:00 - 17:00
'Nancy Burger' in West-Souburg
Lichamelijk (somatisch)
- extreme vermoeidheid
- moeilijk kunnen ontspannen
- druk op de borst of hartkloppingen
- onverklaarde spier- en gewrichtspijn
- hoofdpijn
- nek-,rug- en bekkenklachten
- hyperventilatieklachten
- benauwdheid, moeite met ademhalen
- lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
- slecht of juist heel veel slapen
- duizeligheid of licht in het hoofd voelen
- onverklaarde maag-, darm-, of buikklachten
Geestelijk (psychisch)
- Lusteloos zijn
- Slecht of teveel slapen
- Angstig en onzeker zijn
- Moeite met concentratie
- Somber zijn en veel piekeren
- Algeheel gevoel van onbehagen
- Prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
- Niet meer kunnen genieten en ontspannen
- Geen zin in seks of dwangmatig met seks omgaan
- Overmatig eten, alcohol-, roken- en medicijngebruik
Deze klachten kunnen in het dagelijks leven erg belemmeren. Het gevoel dat je geen grip hebt op de klachten heeft vaak een versterkende werking op de klachten en neemt je mee in een negatieve spiraal.
Hoe ontstaan de klachten
In deze hectische wereld, waar we constant bezig zijn om ons te handhaven in de buitenwereld kunnen we vaak moeilijk ons rustpunt vinden. Dagelijkse beslommeringen, grote levensgebeurtenissen, financiële problemen, werk, sociale contacten en sociale media bedreigen ons evenwicht. Door (onverwerkte) stress, emoties en overprikkeldheid zijn we de weg naar onszelf kwijtgeraakt. Veel mensen kunnen alleen nog ontspannen door externe factoren als media, uitgaan, passief zijn als afleiding van ongemak en onrust. Dit onderhoudt of versterkt lichamelijke klachten, chronische lichamelijke aandoeningen, een ongezonde leefstijl, en sociale en psychische problematiek als bijvoorbeeld angstproblematiek en depressie.
Soms weten we niet hoe klachten ontstaan en noemen we dit Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) of Functioneel Neurologische Stoornissen (FNS). Hoewel we de oorzaak niet vast kunnen leggen, zijn er voldoende behandelmogelijkheden om een verbetering in de klachten te krijgen. Belangrijk is dat je wordt erkend in de klachten die je ervaart! Vanuit daar gaan we werken.
De behandeling
Je komt hier op eigen initiatief of met een verwijzing van de huisarts of andere verwijzer. Dit is de eerste ingang voor een persoonlijk vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Aan de hand van je verhaal, de bevindingen uit lichamelijk onderzoek en de kennis en ervaring die ik jou kan bieden starten we met een behandelplan.
Tijdens de behandeling reik ik je nieuwe en verrijkende mogelijkheden aan om jouw klacht, gezondheid en jouw leven positief te beïnvloeden
In de behandeling kunnen bijvoorbeeld aan de orde komen:
- Uitleg van de klachten zodat je inzicht krijgt in de klachten in relatie tot de conclusie uit het onderzoek en je eigen verhaal.
- Het bewust worden van het lichaam en voorkomende klachten in relatie tot belastende factoren met lichaamswerk en biofeedback.
- Leren en toepassen van ontspanningsvaardigheden en verbeteren stressbestendigheid met ontspanningsoefeningen, mindfulness en indien passend specifieke yoga-oefeningen.
- Verbeteren van ademhaling of adempatroon bij rust en bij spanning of inspanning.
- Het leren aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.
- Opbouwen van bewegingsvaardigheden en conditie o.a. bij pijn, spanning, angst of inactiviteit.
- Therapeutische gesprekken om problemen te verhelderen of te verwerken en indien mogelijk op te lossen en beter te hanteren.
Als therapeut, yoga-docent en trainer wil ik mijn cliënten helpen om te komen tot bewustwording en verandering van beweging, spanning, gedachten, gevoel en gedrag. Samen gaan we de weg van lichamelijke en psychische klacht naar duurzame positieve gezondheid!
Samenwerking met andere deskundigen
Voor de behandeling van psychosomatische klachten is soms samenwerking met andere deskundigen nodig of raadzaam. De psychosomatisch fysiotherapeut werkt dan –met jouw toestemming – samen met de verwijzend arts, een psycholoog, een bedrijfsarts of andere zorgverleners. Zij stemmen hun activiteiten op elkaar af, zodat je zo goed en zo vlot mogelijk herstelt.